Dom za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc“ iz Umaga, na inicijativu iz SIKD-a, ugostio je prošlog tjedna kolege radnike – članove SIKD-a iz Doma za starije osobe POREČ. U sindikalnoj delegaciji bili su sindikalna povjerenica Kristina Andrijanić (njegovateljica), zamjenica povjerenice Vesna Mališa (njegovateljica), Josip Buketa (medicinski tehničar), Lidija Simocka ( medicinska sestra) i Branka Mofardin (spremačica) i Dorina Buić, voditeljica ureda SIKD-a.

Goste je ispred Grada Umaga pozdravio dogradonačelnik grada Umaga, Niko Čančarević, sindikalna povjerenica SIKD-a Marina Mautner te ravnateljica doma Diana Lekić koja je, uz dobrodošlicu, goste detaljno upoznala s organizacijom rada Doma, njegovom opremljenošću i poslovanjem. Umaški dom čiji je osnivač Grad Umag radom je započeo u lipnju 2014. godine, trenutno se brine o 78 korisnika ( maksimalno može primiti 98 korisnika) i zapošljava 42 radnika. U javnosti je prepoznat po nadstandardnoj opremljenosti za ovu vrstu djelatnosti, kvalitetnoj medicinskoj skrbi, kao i nizom sadržajnih aktivnosti u što su se gosti iz porečkog Doma i predstavnici Sindikata mogli i osobno uvjeriti u njegovom obilasku te u razgovoru s ravnateljicom i radnicima. U odnosu sa Sindikatom Umaški Dom obrazac je primjerenog socijalnog dijaloga materijaliziranog u Kolektivnom ugovoru potpisanom u ljeto 2016. godine. Inicijativu je u proljeće bio pokrenuo Sindikat nakon što je na ljeto 2015, po uzoru na sindikalnu organiziranost u drugim javnim poduzećima, organizirao u Domu sindikalnu podružnicu. Tim je Ugovorom učinjen bitni korak u uređenju i povećanju materijalnih prava radnika kojima se plaća u prosjeku povećala za 10%, posebno radnicima neposredne brige o korisnicima – medicinskom i njegovateljskom osoblju, kao i radnicima koji brinu o higijeni- spremačice servirke.

Treba istaknuti da je u pristupu Grada Umaga pokazana izuzetna briga za zadovoljstvo radnika, što je pozdravivši goste pri susretu istaknuo i dogradonačelnik. Susreti radnika ustanova jedinica lokalne samouprave koje pružaju uslugu građanima i koji omogućavaju razmjenu mišljenja i iskustava svakako su poželjni kako za vlasnike i radnike tako i za korisnike. Kako bi se i ova druženja i susreti zaposlenih u domovima za starije na području Istre i ubuduće događala, u dogovoru s ravnateljem Doma za starije u Poreču Sindikat je usuglasio da će se prigodom uskršnjih blagdana 2017. godine upriličiti uzvratni susret u Poreču za kolege iz Umaga. U SIKD-u vjeruju da će se i Dom za starije i nemoćne u Poreču do tada moći pohvaliti potpisanim Kolektivnim ugovorom, kao rezultatom socijalnog dijaloga i pregovora sa SIKD-om ( pregovori su pokrenuti na proljeće 2016. godine) te povećanim materijalnim pravima za zaposlene.