4. travnja 2024. godine održana predstava Dramskog studija Umag

U Domu je,  dana 04.travnja 2024.godine održana predstava Dramskog studija Umag. Osnivač Dramskog studija Umag je g.Damir Zlatar Frey koji je i umjetnički ravnatelj međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav“  koji ove godine obilježava 25. godina postojanja. Ansambl II. Klase Damira Zlatara Freya , Dramskog studija Umag, uprizorio je korisnicima doma Ezopove basne.

 Izvedba Ezopovih basni je svoju premijeru imala upravo  u Domu, a izvedena je od strane glumaca Dramskog studija Umag, i to:  Milice, Lorene, Svena i Gorana. Posebnom radošću  je mladi glumac Goran razveselio svoju baku Lidiju , koja je korisnica Doma. Brojni korisnici su odličnu izvedbu mladih glumaca nagradili velikim pljeskom i za uspomenu ih nagradili proljetnim gerberima.

3. travnja 2024. godine održan koncert umaškog mješovitog pjevačkog zbora „Korona“

U Domu „Atilio Gamboc“ dana 03. travnja 2024.godine održan je koncert umaškog mješovitog pjevačkog zbora „Korona“. Članovi zbora „Korona“ dugogodišnji su suradnici Doma „Atilio Gamboc“  te je  nakon dvogodišnje pauze (epidemija) nastavljena suradnja na obostrano zadovoljstvo.

Zbor „Korona“ je tradicionalnim i klasičnim pjesmama,  kao i uvijek, oduševio korisnike Doma, koji  su ih nagradili velikim pljeskom. Mnogi korisnici su se  pridružili članovima zbora u pjevanju , a neki  su i zaplesali. Radi pjesama poput „Sve ptičice iz gore“, „Na brijegu kuća mala“, „Marjana, Marjana“ i  drugih evegreena ,koncert se odužio do kasnih večernjih sati….. Sa sjetom i željom da ponovno dođu , korisnici su isplatili zboraše.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

U domu je održana priredba učenika  prvog i drugog razreda OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga, područna škola Babići i učenika trećeg razreda talijanske OŠ „Galileo Galilei“

iz Umaga povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Učenici su svojim recitacijama i pjesmama razveselili korisnike Doma. Pjesme „Fešta“ i „Kad si sretan“ su zajedno otpjevane!

Korisnici su učenike nagradili čokoladom i balonima što je djecu jako razveselilo.

Veselimo se slijedećem susretu……. neovisno da li će biti priredba ili kreativna radionica, djeca su uvijek dobrodošla!

O priredbi u Domu objavljen je i članak u novinama „La voce del popolo „ koji se objavljuje u cijelosti.

Božićni  i Novogodišnji blagdani

Božićni  i Novogodišnji blagdani u Domu su obilježeni prigodnom priredbom učenika hrvatske škole „Marija i Lina“ iz Umaga,  učenici 1. i 2. razreda, područne škole Babići, učenici 1. razreda, učenici Glazbenog odjela  i talijanske OŠ „Galileo Galilei“ iz Umaga, učenici 2. razreda. Korisnicima su se obratili ravnatelji hrvatske i talijanske škole i zaželjeli im sretnu Novu godinu uz želje za dobrim zdravljem i sretnim obiteljskim odnosima. (2.slika)

27.prosinca u Domu je održana priredba od strane plesne grupe  „Zvejzdice 50+“ koje djeluju pod pokroviteljstvom  „Učilišta za treću životnu dob“ PUO „Ante Babić Umag i u suradnji sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske, podružnica Umag pod vodstvom gđe Eve Vrtovec. Ova priredba je obilovala plesom i pjesmom, a prigodnim riječima korisnicima su se obratile gđa Eva Vrtovec, predsjedbica SUH, Umag i gđa Sanja Benčić, u ime ravnateljice PUO „Ante Babić“ te su zaželjele korisnicima sve najbolje u Novoj godini.

SUH, Umag poklonio je Domu i poveću količinu mandarina, slatkog novogodišnjeg kolača „panetona“ i krema za njegu tijela korisnika u stacionarnom dijelu Doma. Druženje se odužilo do kasnijih sati…uz pjesmu i razgovor vrijeme je brzo proteklo. Dođite nam opet!

Obilježavanje Međunarodnog Dana obitelji u Domu

Ujedinjeni narodi su 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji kako bi upozorili na značaj obitelji kao temeljne jedinice društva.
Dom , tradicionalno ovaj dan obilježava priredbom učenika hrvatske škole „Marija i Lina“ i područne škole Babići, talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ iz Umaga te učenika Glazbenog odjela OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga .
U okrilju obitelji usvajaju se vrijednosti i uči se onome što je dobro te se oblikuje naš karakter, razvijaju vještine, izgrađuje samopoštovanje i osjećaj za druge. Uči se toleranciji i uvažavanju drugih, uči se kakvi ljudi trebamo biti. Obitelj je temelj svakog društva i ona je ujedno prva škola međuljudskih odnosa, a o odnosima sa starijima djecu učimo i kroz ove priredbe u kojima djevojčice i dječaci svoje vještine pokazuju nonićima u Domu.
Poruka ove priredbe je da „Dan obitelji“ provedemo u radosti zajedništva i izražavanju ljubavi svim članovima obitelji. Radujmo se što imamo jedni druge i volimo se. Neka je to dan koji je ispunjen srdačnim odnosima u svakoj obitelji.

Edukacija o demenciji

17.05.2023.

Tijekom ožujka u Domu su održane edukacije svih djelatnika vezano za bolest demencije. Ova je bolest vrlo raširena kod starije populacije, razvija se progresivno i zahtijeva intenzivan i  individualan rad sa korisnicima i još uvijek je poprilično nepoznata široj javnosti.

Predavanja je održao  g. Tomislav Huić, spec.komunikolog, umirovljeni profesor  poslovnog visokog učilišta „VERN“ Zagreb i potpredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Zagreb.

Održana su predavanja na temu:

 „Kako razumjeti i komunicirati s osobama s demencijom“ koje obuhvaća  poglavlja:

•  Koji neuro-kognitivni problem imaju osobe s demencijom

•  Što je kognicija i na koji način se formira

•  Središnji i periferni komunikacijski put

•  Razumijevanje osoba s umanjenim kognitivnim sposobnostima

•  Savjeti za uspješniju komunikaciju s osobama s demencijomu

„Stari dragulji“- metoda utvrđivanja faze razvoja demencije koje obuhvaća  poglavlja:

•  Razlika između klasičnih medicinskih  i  suvremenih  psihosocijalnih  definicija

              demencije.

•  Praktičan model prepoznavanja razvoja demencije „Stari dragulji“.

•  Praktične koristi od individualiziranog pristupa osobama s  demencijom koje

pojedinačno razmatraju status svake osobe.

•  Nova znanstvena saznanja o prevenciji demencije.

Ovom edukacijom nastavlja se kontinuitet u obrazovanju djelatnika u području osposobljavanja u radu sa korisnicima oboljelim od demencije sa ciljem podizanja znanja, umijeća i komunikacije u radu sa  korisnicima i obiteljima korisnika.

Obilježavanje Međunarodnog Dana Žena u Domu

Međunarodni praznik „Dan žena“ u Domu je obilježen veselom priredbom na kojoj su učestvovali  učenici iz  hrvatske  OŠ „Marija i Lina“ i područne škole Babići, učenici talijanske OŠ „Galileo Galilei“  iz Umaga i učenice Glazbenog odjela OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga.

Veselim pjesmicama , razigranim recitacijama i plesom, djeca su  razveselila korisnike Doma.

Osmijeh na licima korisnika i pokoja suza u oku, govorile su više od bilo koje riječi.

„Dođite nam opet…. I hvala….“  bile su riječi kojima su djeca i njihove učiteljice Sanja, Aurika, Maura, Jovana i  prof Davor, ispraćeni iz Doma.