Obilježavanje Međunarodnog dana žena

U domu je održana priredba učenika  prvog i drugog razreda OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga, područna škola Babići i učenika trećeg razreda talijanske OŠ „Galileo Galilei“

iz Umaga povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Učenici su svojim recitacijama i pjesmama razveselili korisnike Doma. Pjesme „Fešta“ i „Kad si sretan“ su zajedno otpjevane!

Korisnici su učenike nagradili čokoladom i balonima što je djecu jako razveselilo.

Veselimo se slijedećem susretu……. neovisno da li će biti priredba ili kreativna radionica, djeca su uvijek dobrodošla!

O priredbi u Domu objavljen je i članak u novinama „La voce del popolo „ koji se objavljuje u cijelosti.

Božićni  i Novogodišnji blagdani

Božićni  i Novogodišnji blagdani u Domu su obilježeni prigodnom priredbom učenika hrvatske škole „Marija i Lina“ iz Umaga,  učenici 1. i 2. razreda, područne škole Babići, učenici 1. razreda, učenici Glazbenog odjela  i talijanske OŠ „Galileo Galilei“ iz Umaga, učenici 2. razreda. Korisnicima su se obratili ravnatelji hrvatske i talijanske škole i zaželjeli im sretnu Novu godinu uz želje za dobrim zdravljem i sretnim obiteljskim odnosima. (2.slika)

27.prosinca u Domu je održana priredba od strane plesne grupe  „Zvejzdice 50+“ koje djeluju pod pokroviteljstvom  „Učilišta za treću životnu dob“ PUO „Ante Babić Umag i u suradnji sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske, podružnica Umag pod vodstvom gđe Eve Vrtovec. Ova priredba je obilovala plesom i pjesmom, a prigodnim riječima korisnicima su se obratile gđa Eva Vrtovec, predsjedbica SUH, Umag i gđa Sanja Benčić, u ime ravnateljice PUO „Ante Babić“ te su zaželjele korisnicima sve najbolje u Novoj godini.

SUH, Umag poklonio je Domu i poveću količinu mandarina, slatkog novogodišnjeg kolača „panetona“ i krema za njegu tijela korisnika u stacionarnom dijelu Doma. Druženje se odužilo do kasnijih sati…uz pjesmu i razgovor vrijeme je brzo proteklo. Dođite nam opet!

Obilježavanje Međunarodnog Dana obitelji u Domu

Ujedinjeni narodi su 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji kako bi upozorili na značaj obitelji kao temeljne jedinice društva.
Dom , tradicionalno ovaj dan obilježava priredbom učenika hrvatske škole „Marija i Lina“ i područne škole Babići, talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ iz Umaga te učenika Glazbenog odjela OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga .
U okrilju obitelji usvajaju se vrijednosti i uči se onome što je dobro te se oblikuje naš karakter, razvijaju vještine, izgrađuje samopoštovanje i osjećaj za druge. Uči se toleranciji i uvažavanju drugih, uči se kakvi ljudi trebamo biti. Obitelj je temelj svakog društva i ona je ujedno prva škola međuljudskih odnosa, a o odnosima sa starijima djecu učimo i kroz ove priredbe u kojima djevojčice i dječaci svoje vještine pokazuju nonićima u Domu.
Poruka ove priredbe je da „Dan obitelji“ provedemo u radosti zajedništva i izražavanju ljubavi svim članovima obitelji. Radujmo se što imamo jedni druge i volimo se. Neka je to dan koji je ispunjen srdačnim odnosima u svakoj obitelji.

Edukacija o demenciji

17.05.2023.

Tijekom ožujka u Domu su održane edukacije svih djelatnika vezano za bolest demencije. Ova je bolest vrlo raširena kod starije populacije, razvija se progresivno i zahtijeva intenzivan i  individualan rad sa korisnicima i još uvijek je poprilično nepoznata široj javnosti.

Predavanja je održao  g. Tomislav Huić, spec.komunikolog, umirovljeni profesor  poslovnog visokog učilišta „VERN“ Zagreb i potpredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Zagreb.

Održana su predavanja na temu:

 „Kako razumjeti i komunicirati s osobama s demencijom“ koje obuhvaća  poglavlja:

•  Koji neuro-kognitivni problem imaju osobe s demencijom

•  Što je kognicija i na koji način se formira

•  Središnji i periferni komunikacijski put

•  Razumijevanje osoba s umanjenim kognitivnim sposobnostima

•  Savjeti za uspješniju komunikaciju s osobama s demencijomu

„Stari dragulji“- metoda utvrđivanja faze razvoja demencije koje obuhvaća  poglavlja:

•  Razlika između klasičnih medicinskih  i  suvremenih  psihosocijalnih  definicija

              demencije.

•  Praktičan model prepoznavanja razvoja demencije „Stari dragulji“.

•  Praktične koristi od individualiziranog pristupa osobama s  demencijom koje

pojedinačno razmatraju status svake osobe.

•  Nova znanstvena saznanja o prevenciji demencije.

Ovom edukacijom nastavlja se kontinuitet u obrazovanju djelatnika u području osposobljavanja u radu sa korisnicima oboljelim od demencije sa ciljem podizanja znanja, umijeća i komunikacije u radu sa  korisnicima i obiteljima korisnika.

Obilježavanje Međunarodnog Dana Žena u Domu

Međunarodni praznik „Dan žena“ u Domu je obilježen veselom priredbom na kojoj su učestvovali  učenici iz  hrvatske  OŠ „Marija i Lina“ i područne škole Babići, učenici talijanske OŠ „Galileo Galilei“  iz Umaga i učenice Glazbenog odjela OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga.

Veselim pjesmicama , razigranim recitacijama i plesom, djeca su  razveselila korisnike Doma.

Osmijeh na licima korisnika i pokoja suza u oku, govorile su više od bilo koje riječi.

„Dođite nam opet…. I hvala….“  bile su riječi kojima su djeca i njihove učiteljice Sanja, Aurika, Maura, Jovana i  prof Davor, ispraćeni iz Doma.