Svečana priredba povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera započeta je riječima spisateljice i volonterke Sherry Anderson:

”Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.”

Volonterstvo u Domu odvija se u nekoliko segmenata:

U sklopu radno okupacijske terapije u Domu se održavaju različite radionice a jedna od najznačajnijih kreativnih radionica koja djeluje od samog početka rada Doma je radionica decoupagea. Ovu radionicu već 2,5 godine strpljivo i sa puno ljubavi vodi gđa Lucijana Kozlović Visinski.

Poznato je da pjesma veseli, raduje… i naši su korisnici željeli biti aktivni u pjevanju. Od siječnja u Domu djeluje zbor pod vodstvom profesorice i svakog ponedjeljka marljivo korisnici Doma marljivo vježbaju. Profesoricu Taritu u vježbanju marljivo prati na gitari g. Marijo Kljaković Gašpić.

U okviru rekreativnih i zabavnih aktivnosti u Domu se organiziraju „šetnje uz more“ i „šetnje do grada“ . Korisnici Doma gostovali su nekoliko puta tijekom godine u ”Charlie’s baru” i ”Caffe Gali” gdje su uživali u gostoljubivosti domaćina, gđe. Gracijele Breščić i g. Vladimira Brajana.

Glazba oplemenjuje, uveseljava i zato se se svakog mjeseca u domu organiziraju proslave rođendana na kojima naše korisnike svojim pjesmama i svirkom uveseljavaju grupe: ”Kreketari” i ”Cardium”.

U šetnjama do grada, izletima, koncertima i proslavama rođendana ove je godine vrlo aktivno učestvovao student geodezije David Petrović.

U Odjelu prehrane i posluživanja vrlo rado pomaže Anamaria Đorđioski. Svojom razigranošću i osmjehom na licu uveseljava korisnike Doma i omiljena je među djelatnicima Doma.

U radu na recepciji pomažu g. Salem Abdulla i g. Igor Božić. Svojom ljubaznošću i pristupačnošću u kratkom roku osvojili su korisnike.

U ovoj godini u nekoliko navrata uživali smo u ribljem ručku, a ribu su nam darovali g. Leo Badurina i Sportsko ribolovni klub ”Sv. Pelegrin” kojeg predstavlja g. Kozlevac.

Također, uživali smo i u grožđu koju nam je donirao bračni par gđa. Tatjana Ravnić i g. Dušan Bunčić i Boćarski klub ”Veteran ” Umag kojeg predstavlja g. Kozlevac. Ove smo godine bili privilegirani jer smo dobili na poklon gotovo tonu i pol vrhunskog „Extra đema od jagoda i marelica“ od poznatog hrvatskog proizvođača delikatesa, Zigante d.o.o. Plovanija.

Dom je darovao đemove drugim institucijama:

Dječjim vrtićima ‘’Duga” i ‘’Girotondo’’ iz Umaga

Talijanskoj Osnovnoj školi „Galilleo Galilei“ iz Umaga

Domu umirovljenika Novigrad

Domu umirovljenika Poreč

Domu umirovljenika ‘’Domenico Pergolis’’ Rovinj

Domu umirovljenika ‘’Alfred Štiglić’’ Pula

Domu za odrasle osobe ‘’Villa Maria” Pula

Domu za psihički bolesne odrasle osobe Brkač

Učeničkom domu Sušak iz Rijeke

Učeničkom domu Lovran

Domu za nezbrinutu djecu iz Lovrana

Djelatnici Doma su željni znanja, a medicinskog znanja nikad dovoljno. Njihovoj je želji, da budu još bolji i kvalitetniji u pružanju medicinskih usluga, izašla u susret dr. Jovanka Popović Glavičić , ravnateljica hitne medicinske pomoći , koja je sa svojim timom održala edukacije našem medicinskom osoblju i to : PROCJENA BOLESNIKA-ABCD PRISTUP I OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA + AED čime su ponovili i oplemenili svoje znanje koje će koristiti u svakodnevnom radu.

Volonteri su na kraju ispraćeni riječima: ”Budite ona promjena koju želite vidjeti u svijetu”

Nagrađeno je sveukupno 28 volontera koji su sudjelovali u aktivnostima Doma u 2016. godini. Po završetku programa uzvanici su uživali u pjesmama bedna ”Cardium” a druženje je nastavljeno u lobby-u Doma uz kolače i kavu gdje su uzvanici mogli vidjeti izložene uratke korisnika Doma.