IMG_3263

U Domu za starije i nemoćne osobe ”Atilio Gamboc” obilježena je Prva godišnjica rada, 26. lipnja ove godine.

Svečanoj priredbi prisustvovao je gradonačelnik g. Vili Bassanese, dogradonačelnici g. Niko Čančarević i g. Mauro Jurman, članovi Upravnog vijeća, predstavnici Stranke umirovljenika, ravnatelj Osnovne škole ”Marija i Lina”, ravnatelji i ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe ”Alfredo Štiglić” iz Pule, ”Domenico Pergolis” iz Rovinja, Doma Buzet te ravnatelj doma za psihički bolesne osobe iz Motovuna, brojni poslovni partneri, korisnici doma i njihove obitelji te djelatnici ustanove.

Ravnateljica Doma gđa. Diana Lekić istaknula je, da je Grad Umag prije godinu dana svojim građanima poklonio ovaj izrazito kvalitetan sadržaj, uslugu brige o starijim i nemoćnim osobama. U prezentaciji poslovanja navela je, da je Dom tijekom prve godine rada primio 130 korisnika od čega je 70% s područja Grada Umaga dok su preostali korisnici iz ostalih istarskih gradova (Buje, Poreč, Rovinj, Pula), Slovenije (Kopar i okolica) i iz Italije (Trieste, Muggia).

Vizija Doma bila je integrirati se u život Grada Umaga te je u tom smislu uspješno uspostavljena suradnja s udrugom ”Pružam ti ruku” koja zastupa osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju kao i sa umirovljenicima Grada Umaga, kojima je omogućeno korištenje usluga fizikalne terapije u prostorima Doma po povlaštenim cijenama. Također organizirane su medicinske vježbe te joga dva puta tjedno za zainteresirane umirovljenike i ostale građane Umaga.
U cilju što kvalitetnijih sadržaja u Domu ostvarena je suradnja s dječjim vrtićima iz Umaga ”Duga”, ”Girotondo”, ”Cvrčak” te učenicima Osnovne škole ”Marija i Lina”, a naročito s glazbenim odjelom, čiji učenici tijekom školske godine mjesečno održavaju koncerte u Domu. Tijekom godine u Domu su gostovali zborovi ”Corona”, ”Istravaganti”, ”Zajednica Talijana Materada” te su nastupila folklorna društva ”Gaia” i dječje folklorno društvo ”Umag” i mnogi drugi izvođači. Ravnateljica je naglasila i značaj volonterstva, istaknuvši, da je ostvarena suradnja s petnaestak volontera, među kojima su gđa. Vera Koševoj, klapa”Kreketari”, folk band ”Bidofon”, ”Trio Šaltin” i mnogi ostali.

U znak zahvalnosti za kontinuiranu i kvalitetnu podršku u radu Gradu Umagu i Upravnom vijeću Doma, uručeni su prigodni pokloni gradonačelniku g. Viliu Bassaneseu i dogradonačelniku g. Niki Čančareviću kao i zamjenici predsjednice Upravnog vijeća gđi. Tatjani Vujić. Radi se o poklonima koje su korisnici Doma sami izradili u sklopu radne terapije i slobodnih aktivnosti. Gradonačelnik se ovom prigodom obratio okupljenima i izrazio svoje zadovoljstvo uspješnim radom i ostvarenim rezultatima Doma. Veselim pjesmama i recitacijom program zaključili učenici nižih razreda osnovne škole ”Marije i Line” Umag – PŠ Petrovija a druženje je nastavljeno u sjenici uz pjesme klape Lungomare.